VÄLKOMMEN TILL EKOLEDEN & NIBBLERUNDAN
Ekoleden är en drygt 12 km lång vandringsled som binder samman Ytterjärna med närliggande trädgårdar, jordbruk, skogar och Östersjöns kustområde. Leden går också förbi intressant arkitektur – både prisbelönta byggnader inom Kulturcentrum, nybyggda privata villor, gårdar och hus av äldre karaktär.
Syftet med Ekoleden är att erbjuda besökare, boende och andra som vistas i området en möjlighet att uppleva och öka kunskapen om naturen och kulturlandskapet, främja friluftsliv och folkhälsa. Leden är markerad med orangea skyltar och prickar.
Den kortare Nibblerundan passar dig som önskar en kortare promenad på ca 30 min. Den är markerad med gula skyltar och prickar. Vid Kulturcentrum binds Ekoleden samman med Kustleden. För mer information se Naturcentrum Södertälje.
Karta Ekoleden (ladda ner pdf här)
START AV VANDRINGEN
Kulturhuset i Ytterjärna
Ta sikte på den största och mest magnifika av alla byggnader på Kulturcentrum så hittar du till Ytterjärna Kulturhus. Huset är som de flesta av huset ritat av Erik Asmussen och invigdes 1992. Här hittar du restaurang, café, konferenslokaler och den vackra scenen där många artister avlöst varandra under åren. I huset finns även områdets reception och här kan du få anvisningar för att strax ta dig ut på den spännande Ekoleden!
Örjanskolan
Första anhalt är Örjanskolan, en av två waldorfskolor som du kommer att passera under turen. Skolan rymmer elever från förskola till och med gymnasiet. En skola där fantasi, skapande och kunskap värderas lika högt! Som du kan se är husens arkitektur och färgsättning lite ovanlig, varje klassrum är anpassat efter barnens ålder och utvecklingsfas.
Vidarkliniken och Vidar Rehab
Efter Örjanskolan kommer du till Vidarkliniken som är det enda sjukhuset i Norden som integrerar konventionell medicin med antroposofisk läkekonst. Miljön har skapats med stor inlevelse för patienten och med syfte att stimulera till läkning och harmoni.
Skyspace
Här har du möjlighet till en extra bensträckare utanför Ekoledens markerade område. Genom att följa stigen till höger kommer du fram till Skyspace. Skyspace i Järna designades av James Turrell för utställningen SEE! COLOUR! 2011 och är numera en permanent installation. Varje kväll strax innan solen går ner och varje morgon i gryning belyses den runda byggnaden upp inifrån och färgerna samverkar med himlens egna färgskiftningar. Från 30 min före solnedgången till 60-90 min efter solnedgången. Det är ett slags vilsam, meditativ slow art som ger tid för reflektion och stillhet. Ett besök bokas i Kulturhuset.
Nibble gårds åkrar och hagar
Väl ute på traktorstigen är du mitt i biodynamiska hagar och åkrar som brukas av Nibble gård. Borta vid skogsranden ser du bostadsområdet Skogsbrynsbyn och till vänster har du själva bondgården Nibble. Gården brann tragiskt ner i mars 2013 men är nu återuppbyggd. På gården finns även Järna Naturbruksgymnasium, tidigare fanns Järna Mejeri på gården.
Skogsparti
Vandringen leder upp i skogen och du passerar så småningom ett utkiksställe markerat med ett öga. Om du vandrar under svamp- eller blåbärstider finns flera bra ställen häromkring – så ta med dig en påse! Leden fortsätter sedan ut ur skogen, förbi ”Jägarstugan” (röd villa på vänster sida) och före detta Yttereneby värdshus (vitt stenhus på höger sida). Den passerar över Skillebyån och viker strax därefter av från vägen och går utmed kanten av en biodynamisk åker.
Yttereneby gårds kohagar
Här korsar leden för första gången stora vägen (gamla E4:an och Riksettan) och vidare över en stätta in i en hage som tillhör Yttereneby gård. Här kan sällskapet bli kossor, ibland nyfikna kvigor eller ungtjurar men ingenting att vara rädd för (de är antagligen mer rädda för dig). Innan du går över bron kan du pausa vid grillplatsen som bonden har gjort i ordning.
Ån som slingrar sig fram bredvid oss i ravinen heter Skillebyån och man tror att den har varit en farbar förbindelse med Östersjön under förhistorisk tid. Här finns lämningar från sten-, brons-och järnåldern.
När du passerat den andra stättan kan du se bikupor uppställda i hagen. Längs leden finns flera bisamhällen som sköts om av en biodlare, kupornas invånare producerar ljuvlig honung och är samtidigt ett mycket värdefullt inslag för både natur och odlingar. Stigen slingrar sig tvärs genom hela hagen och fortsätter sedan över ännu en stätta och upp i en skogsbacke med vackra mossbetäckta stenar.
Myrstack vid Skilleby
Innan du kommer ut på Skillebyvägen passerar du en stor myrstack. Myrstackar sluttar alltid mest åt söder för att fånga upp solen, så om du har tappat bort orienteringen så är detta ett utmärkt tillfälle att få koll igen. På väg ner mot grusvägen finns biodlingar till väster. Vägen leder sedan vidare över Skillebyån, här finns också en skylt som berättar mer om ån!
Skilleby Trädgård
I Skilleby Trädgård odlas biodynamiska grönsaker av Frida och Martin. De levererar sedan sina delikatesser till lyxkrogar i Stockholmsområdet samt till flera av matkreatörerna i Järna.
Skillebyholm
Efter Skilleby korsar du gamla riksettan igen och kommer in på Skillebyholms marker där populära utbildningar i biodynamisk trädgårdsodling anordnats under många år. På platsen finns kurs- och konferenslokaler, trädgård och park, gårdsbutik, lunchrestaurangen Varma Sverige och mycket annat. Efter att ha passerat gårdsbutiken, den vackra örtagården och en liten skogsbit går du över grusvägen och in i en vacker tunnel av hasselbuskar. Stigen går nedanför ett nytt bostadsområde som växer fram, genom en hage och återigen går en bro över Skillebyån. Här finns en ovanlig genväg, Ekoleden passerar generöst över en biodynamisk åker innan den återigen kommer upp på Solviksvägen. Grusvägen avslutas sedan vid Eneby båtklubb.
Solvikskolan
I dessa fantasifulla byggnader gjorda av lera och halm, huserar waldorfskolan Solvikskolan. ”Lek, konst, kommunikation, kunskap” sammanfattar skolan och här går barn i årskurs 1-9.
Kustleden och Yttereneby naturreservat
Efter Eneby båtklubb sammanförs Ekoleden med Kustleden och dessa två kommer samsas ända tills vi når slutpunkten vi Kulturhuset. Därefter fortsätter Kustleden ända till Farstanäs. Yttereneby Naturreservat invigdes 1997. Området är 62 ha stort. Skogen som ingår i reservatet består till stor del av gamla granar och hällmarkstallar. På mer öppna platser hittar du även hasselbuskar och ståtliga urgamla ekar. Strandängarna betas av djur från Yttereneby gård. Den romantiska Kärleksudden erbjuder en rastplats med sittplatser och eldstad och kanske även ett bad! Efter strandängarna går leden upp i skogen igen och efter ett tag över ännu en stätta och genom en hage där kor från Nibble gård betar. Efter ledens allra sista stätta närmar du dig så småningom husen i Skogsbrynsbyn.
Skogsbrynsbyn och Ulvsundet
Här lämnar du för ett tag skog och hagar och vandrar genom ett bostadsområde, Skogsbrynsbyn. Äldre hus kompletteras av nybyggda villor av skiftande karaktär. Efter Skogsbrynsbyn börjar vägen gå nedför, mot Järnafjärdens kustremsa. Det är Ulvsundet du kommer fram till och tidigare gick härifrån en bilfärja över till Mörkö på andra sidan sundet. Den badsugne kan nu ta sig ett dopp och den fisksugne kan prova lyckan! Vandringen går vidare längs med havet en stund. Stigen fortsätter därefter rakt upp i skogen, en brant sluttning som kan kännas lättare om du vet att en fantastisk utsikt väntar någonstans där på toppen.
Utsiktsplats
Väl uppe blickar du ut över talltoppar och Kulturhusets välvda blålila topp syns också, start och mål för vandringen! I fjärran skymtas Järna centrums polkagrisrandiga vattentorn och Saltå Kvarns senapsgula kvarn. Du ser även Järnafjärden och segelbåtarna som guppar i Järna båtklubb. Stigen fortsätter nerför branten och passerar ett system av avloppsreningsdammar som är en del i områdets reningsverk. Genom hagen når vi det vackra trähuset som kallas ”Magasinet”, här hade Erik Assmusen på sin tid ett arkitektkontor och en mängd spännande arkitektur skapades just i denna byggnad.
Ytterjärna Trädgårdspark
Genom den vackra röda grinden gjord av Hans Bartos når vi Ytterjärna Trädgårdspark och ytterligare ett system av reningsdammar, det första som byggdes. ”Avloppet som ville bli en lustgård” var Arne Klingborgs (Trädgårdsparkens skapare) beskrivning av dammparken. För den trädgårdsintresserade är det väl värt att dröja sig kvar i parken ännu lite längre, vackra rabatter och andra spännande motiv gör parken till en pärla och ett unikt exempel på antroposofisk trädgårdskonst. I parken finns även Vita huset som för 100 år sedan var konstnären Bruno Liljefors hem och ateljé. Sedan ett antal år är parken medlem i det namnvärdiga sällskapet Swedish Society of Public Parks and Gardens.
Kulturcentrum Järna och YIP
Efter fjärilstrådgården passerar du Kulturcentrum Järnas boendehus Terrakotten, Tallevana och Anapesten. Husen fungerar bland annat som bostäder för deltagarna i YIP. Youth Initiative Program är ett internationellt utbildningsprogram om socialt entreprenörskap för unga vuxna som vill skapa en positiv förändring i världen. Men även andra deltagare från olika utbildningsinitiativ på platsen kan hyra boende under kort eller lång tid i något av de vackra husen.
Nibble Trädgård
Nibble Trädgård är en gammal fin biodynamisk grönsaksodling med friland och växthus.
Slutspurten går förbi återvinningsstationen och panncentralen som värmer upp hela området. I närheten av parkeringarna finns även den fina butiken Robygge som är väl värd en avstickare innan du är Framme!